כאבי ברכיים הנם תופעה נפוצה, ולה מגוון סיבות לכאבי ברכיים. אלו יכולים להיות כאבים קלים אשר לא יפריעו לנו בחיי היום יום, או כאבים חמורים שישביתו אותנו מפעילויות רבות.
כאשר אנו חשים כאבים בברכיים, לרוב הכאב שנרגיש יהיה במפרק הברך. הכאב במפרק הברך למעשה נגרם בשל אובדן שליטה על מערכת השרירים בסביבת הברך, שיכול לקרות מגורמים רבים.
מספר סיבות לכאבי ברכיים:
- שחיקת סחוס במפרק הברך, ובמונחה המקצועי ״אוסטאוארטריטיס״
- קרע במיניסקוס
- דלקות גידים בקרבת הברך
- דלקת פרקים
- קריעת רצועות בסביבת הברך
- שברים, סדקים ופריקות
- ועוד…
לפיכך, בשעת כאב ברכיים, ולו הזניח והקל ביותר, יש להיבדק ובפרט להתייעץ עם אורטופד מומחה.
השלב הראשוני
בשלב הראשוני, יהיה עליכם לספק לאורתופד מידע רפואי ככל הניתן. מה הסיבות לכאבי הברכיים שלכם? בשילוב גורמים כמו גיל המטופל, שגרת חייו ורמת הפעילות הגופנית שלו, בשילוב תלונות המטופל על מיקום הכאב בברך,
רמת הכאב, וכו׳, יוכל האורתופד להעריך את המקור לכאבים.
לאחר קבלת תמונה כללית, המטופל יעבור בדיקה ראשונית. בבדיקה הראשונית, הרופא יאשר או ישלול את השערותיו. בבדיקה זו יתייחס האורתופד למנח הרגל של המטופל, אופן הליכתו ולקיומם של ״מים״ או נוזלים בברך.
אם דווקא התגלה נוזל בברך, הדבר מצביע על בעיה הקשורה לסחוס, המיניסקוס או הגידים. בדיקה זו חשובה משום שבנוכחות עיוותים מסוימים במנח כף הרגל,
על החולה לדעת שייתכן שלא יוכל לעסוק בסוגי ספורט מסוימים, או לחלופין האם צריך להתאים לו מדרסים מסוימים על מנת שיוכל להמשיך לעסוק בספורט מבלי להיפצע.
המשך האבחון
לרוב, לא ניתן יהיה לזהות את הבעיה בבדיקה ראשונה. כאשר האורתופד שולל את מקור הכאב ולא מאשר בוודאות אף השערה אחרת, יהיה צורך בבדיקה היקפית יותר.
האורטופד יבדוק עד כמה השרירים של החולה חזקים, האם יש רגישות באחד מחלקי הברך ומה רמתה ולכן צריך ניתוח ברך, האם הברך יציבה והאם תנועתה מוגבלת.
בהמשך, החולה יעבור צילומי רנטגן היקפיים בשתי הברכיים, בשכיבה ובעמידה. בחשש לשברים, יערכו צילומים מזוויות נוספות.
בדיקות נוספות
לפי הצורך, יעבור המטופל בדיקות נוספות כגון צילום אולטרה-סאונד לשלילת דלקת ובדיקת עומק הקרעים אם יש, מיפוי עצמות המתמקד בברכיים, וצילום MRI במקרה של חשד בבעיה ברקמות רכות.
כך או כך, אף צילום לא יוכל לספק אבחנה ודאית ב-100%, ולכן חשוב מאוד להישאר בקשר מתמיד עם האורתופד, בפרט כל עוד לא אובחנה אף בעיה בוודאות.
למען שמירה על בריאותכם, בשעת כאב בברכיים, צרו קשר עם אורטופד מומחה. רפואה שלמה!